Rukous – suora linja Jumalalle
Ehdin illansuussa perjantaina 24.2. osallistumaan seurakuntamme rukouspäivään. Kun palasin tapahtumasta kotiin, olin yllättynyt. Tunsin oloni rentoutuneeksi enkä lainkaan niin väsyneeksi kuin tavallisesti perjantai-iltana työviikon jälkeen. Hieman huvittuneenakin ajattelin, että minä, jonka on vaikea keskittyä pitkiin rukoushetkiin, olin todellakin rukoillut kolme tuntia toisten kanssa. Minulle on tyypillistä keskittyä rukoukseen vähäksi aikaa illalla nukkumaan käydessäni ja rukoilla pikarukouksia pitkin päivää muun toiminnan ohessa.
Omissa rukouksissani en noudata mitään kaavaa, vaan hyvinkin vapaasti juttelen Jumalalle asioista, joista kulloisellakin hetkellä olen kiitollinen, missä koen tarvitsevani hänen apuaan. Esirukoilen myös sellaisten ihmisten ja asioiden puolesta, jotka rukoushetkellä tulevat mieleeni. Rukoukseni saattavat joskus olla lapsenomaisia ja välillä ilmaisen Jumalalle myös tunteitani, kuten iloa, kiitollisuutta, turhautumista tai pettymystä riippuen mielialastani.
Jeesuksen opettama Isä meidän -rukous, jonka varmasti kaikki osaamme, on mielestäni hyvä rukous. Se kattaa hyvin eri elämänalueitamme, mutta liki 50-vuotiaanakin kompastun välillä kohtaan: ”tapahtukoon Sinun tahtosi”. Meihin ihmisiin luotu oma tahto ja Jumalan tahto eivät aina kohtaa.
Toinen monille tuttu rukous, jota olen pohtinut ja toki rukoillutkin, on teologi Reinhold Niebuhrin Tyyneysrukous, jota kutsutaan myös Fransiskus Assisilaisen rukoukseksi. Sitä suositaan muun muassa AA-liikkeessä, mutta siinä Jumalalta pyydettävät asiat koskettavat ainakin hetkittäin meitä kaikkia:
Jumala, suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa, mitkä voin ja viisautta erottaa nämä toisistaan.
Mitä on Jumalan suoma tyyneys, jota rukouksessa pyydetään? Voiko kyse olla tilasta, jossa ohitamme tunteemme ja säilytämme mielemme rauhallisena, vaikka vastaavissa tilanteissa moni tuntisi surua, ahdistusta suuttumusta tai vastaavaa? Vai onko kyse olla esimerkiksi Jeesuksen lupaamasta rauhasta kuten, (Joh. 14:27) meille kertoo: Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon? Itse ajattelen, että tuo tyyneys sallii meille tunteemme, mutta estää meitä vaipumasta epätoivoon tai ryhtymästä järjettömiin tekoihin kohdatessamme asioita, joita emme pysty ymmärtämään emmekä myöskään pysty tekemään niille mitään. Tätä tyyneyttä rukoilen itselleni niinä hetkinä, kun rukousvastaus johonkin asiaan on ollut se Jumalan tahto eikä minun tahtoni.
Tyyneysrukouksen jatkossa pyydetään rohkeutta sellaisten asioiden muuttamiseksi, mihin voimme vaikuttaa. Toisaalta siinä pyydetään viisautta, ettemme lähde taistelemaan tilanteissa, joille emme vaikkapa elämäntilanteemme tai asemamme vuoksi voi mitään. Tämä voi tuntua vaativalta. Kuitenkin joskus hyväksymme epäkohtia, joille voisimme tehdä jotain – jos uskaltaisimme ja viitsisimme –, mutta mukavuudenhalu ja pelko mahdollisista ristiriidoista ihmisten kesken sitoo meitä.
Onneksi rukouksessa on kyse siitä, että lapsen tavoin saamme Isältämme pyytää hänen mielensä mukaisia asioita, eikä siitä, että meidän täytyisi Jumalalle suorittamalla osoittaa kypsyytemme ja erinomaisuutemme.
Meidän on tärkeää rukoilla maailmassa vallitsevan sekasorron helpottumiseksi, läheistemme puolesta, maamme johtajien puolesta ja muiden vastaavien asioiden puolesta. Minun, joka en pidä itseäni mitenkään poikkeuksellisena ihmisenä, on hyvä liittää rukouksiini sen lisäksi, että pyydän varjelusta ja syntejäni anteeksi, rehellinen pyyntö oman itseni muuttumiseksi enemmän Jumalan tahdon mukaiseksi.
Aila Pelkonen
Kirje kansanedustajille!
Lähetin maanantaina 30.1.2023 seuraavan kirjeen monille kansanedustajille. Sain siihen Pyhältä Hengeltä selkeän kehotuksen ja valmistelin oheisen kirjeen rukoillen. Saakoon se myös lisätä kristityissä palavaa halua rukoilla esivallan ja päättäjien puolesta, jotta saisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää kaikessa jumalisuudessa ja kunniallisuudessa (1. Tim. 2:1–6). Sielunvihollinen pyrkii saamaan kaiken sekaisin. Siitä osoituksena on muun muassa Suomen hallituksen esitys translaista. Nyt tarvitsemme voimallista rukoustaistelua yhteiskuntamme ja maailman tilanteen puolesta, jotta raamatullisia arvoja ei vielä lopullisesti poljettaisi lokaan. Herra Jeesus auttakoon meitä tässä taistelussa!
HYVÄ KANSANEDUSTAJA
Olen saanut sydämelleni tämän kirjeen kirjoittamisen. Asiani koskee translakia ja laista äänestystä 1.2.2023. Olen henkilökohtaisessa uskossa Herraan Jeesukseen ja toimin Pieksämäen vapaaseurakunnan pastorina. Kristittyinä rukoilemme aktiivisesti monien aiheiden ja ihmisten puolesta, myös esivallan puolesta. Jumalan tahto on se, että lainsäädäntö maassamme olisi hyvää, oikeudenmukaista ja turvallista kaikille ihmisille. Lainsäädännön tulisi perustua Raamatun luotettavaan sanaan ja näin ollen esim. kymmenen käskyn laki on meille yhteiskuntana hyvin tärkeä dokumentti.
Myös luomiskertomus on pätevää Herran sanaa. Siellä kerrotaan, kuinka Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa: mieheksi ja naiseksi hän loi heidät (1. Moos. 1:27). Toisin sanoen jo luomakunnan alussa Jumala määritteli ihmiselle biologisen sukupuolen. Näin ollen meidän ihmisinäkin tulisi vahvistaa sitä, minkä Herra on tehnyt. Kun Taivaan Isä on sanonut jotakin painavaa, niin meidän tehtävänämme on hyväksyä se. Mielestäni kenelläkään ei ole itsemääräämisoikeutta omasta sukupuolestaan, ja ihmisen tulisi tyytyä syntymässä saatuun biologiseen sukupuoleensa. Ihmisen ainutlaatuisuus sikiönä, syntyneenä, tyttönä/poikana, naisena/miehenä on Jumalan suurta lahjaa, josta tulee olla kiitollinen. Psalmi 139:14 hyvin osuvasti sanoo: Minä kiitän sinua siitä, että olen ylen ihmeellisesti tehty; ihmeelliset ovat sinun tekosi, sen minun sieluni kyllä tietää.
1.2. on äänestys uudesta translaista ja rukoukseni on, että tuo lakiesitys ei menisi läpi. Ainakin kokoomuksen ja keskustan edustajille on annettu omantunnon vapaus äänestyksessä, ehkä muillekin. Toivon ja rukoilen, että äänestäisit (varmaan voi sinutella?) lakiehdotusta vastaan ja että Pyhä Henki vaikuttaisi sinussa tuon tahtomisen ja tekemisen. Jumala ei halua sitä, että ihminen joutuu hämmennyksen valtaan oman sukupuoli-identiteettinsä suhteen ja siksikin on tärkeää, että hallituksen esitys sukupuolen vahvistamiseksi ei menisi läpi. Rukoilen, että hengellinen herätys leviäisi Suomen hallitukseen, eduskuntaan, sosiaali- ja terveysvaliokuntaan ja muihin valiokuntiin sekä työryhmiin.
Herätys tarkoittaa sitä, että aletaan enemmän kysellä Jumalan tahtoa päätöksissä ja lainsäädännössä sekä myös omassa elämässä. Jos Raamatun kokonaisvaltainen sanoma saa ohjata Suomen kansaa, niin silloin saamme niittää ihania siunauksia. Mutta Raamatun linjauksista pois lähtiessämme tulemme niittämään vaikeita ja huonoja aikoja. Saakoon Jumala antaa esivallalle ja Suomen kansalle halun etsiä Hänen kasvojaan, niin kuin väkevällä tavalla tapahtui talvi- ja jatkosodan aikana.
Tärkeintä ihmiselle on sielun pelastus: Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä (Joh. 3:16). Arvoisa kansanedustaja! Jos vielä et tunne Jeesusta henkilökohtaisena Vapahtajana, niin nyt on pelastuksen päivä. Kannattaa huutaa avuksi Herran nimeä ja ottaa Jeesus sydämeen asumaan. Voit halutessasi rukoilla seuraavan pelastusrukouksen: Rakas Jeesus! Tulen sinun eteesi ja tunnustan tarvitsevani sinua. Teen uskonratkaisun sinun puoleesi. Tule sydämeeni asumaan, anna minun syntini anteeksi ja uudestisynnytä minut elävään uskoon. Tahdon nyt kulkea kaidalla tiellä taivaan loistoon saakka. Kiitos Pyhä Jumala siitä, että kirjoitat nimeni elämän kirjaan. Anna minulle myös Pyhän Hengen voimaa suullani tunnustaa Jeesus ihmisten edessä ja pitää vanhurskautta voimassa valtiollisissa asioissa. Amen!
Siunausta Kari Härkönen, pastori 045 311 0780, kari.harkonen11@luukku.com
Aiemmat tekstit löytyvät Arkistosta.
Jos haluat keskusteluapua, sielunhoitoa, rukouspalvelua, ota yhteyttä pastori Kari Härköseen soittamalla tai lähettämällä tekstiviesti puhelinnumeroon 045 311 0780. Voit myös llähettää sähköpostia: kari.harkonen11(at)luukku.com tai pieksamaki(at)svk.fi.